Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Rioja D.O.C.
Rioja D.O.C.

Rioja is Spanje´s oudste, bekendste en belangrijkste gebied voor rode wijn. Ondanks de sterk toegenomen concurrentie van nieuwe wijnstreken blijft het de onbetwiste nummer een.
De provincie Rioja, met Logroño als hoofdstad, ligt in het noordoosten van Spanje. Het beslaat drie provincies: Rioja, Alava en Navarra. De naam komt van een riviertje, de Rio Oja.

Al in 1560 had de lokale regering regels inzake de behandeling van de druiven, het sap en de wijn opgesteld. In 1787 verenigden de belangrijkste boeren zich in een societeit om kwaliteit en origine aan internationale afnemers te kunnen garanderen. In de 19e eeuw zijn een paar franse pioniers de Rioja ingetrokken om daar de Bordeaux-methode te introduceren. Deze Franse invloed heeft de kwaliteit en daarmee de export een krachtige stimulans gegeven.
Het zou echter tot 1902 duren voordat er een officiele wet (D.O.) kwam waarin de naam Rioja vastgelegd werd. De gehele bereidingswijze werd gecontroleerd door de Consejo Regulador en producenten die zich niet aan de regels hielden werden bestraft. Vandaag de dag zijn het nog steeds deze C.R.´s die controleren en waar nodig bestraffen.

In het begin van 20e eeuw had Rioja zich wereldwijd gevestigd als hoge kwaliteitswijn die naast Bordeaux, Bourgogne en Port in vele restaurants op de kaart stond. Een zware recessie trad er op toen in 1936 de Spaanse burgeroorlog uitbrak. Met de daaropvolgende tweede wereldoorlog nam de chaos toe en ook Spanje was begin jaren vijftig zo´n beetje failliet.
Toen in de jaren 60 de vraag naar wijn weer enorm steeg reageerde de bulkmarkt in Spanje explosief met onechte namen als 'Spaanse Chablis' of 'Spaanse Bourgogne'. Gelukkig bleven de meeste Rioja producenten verstandig en werd Rioja niet als Spaanse Bordeaux aangeboden.

In de zeventiger jaren begonnen enkele vooruitstrevende bodegas druiven te vergisten op roestvrijstaal om aan de vraag naar lichtere, fruitige wijnen met minder hout te voldoen. In 1991 kreeg Rioja een DOC status, de hoogste herkomstbenaming die men in Spanje kent: Een bewijs dat de kwaliteit nog verder verbeterd is. Het is een gebied met een enorme rijke historie. Over het algemeen kan men stellen dat de meeste rioja´s van betrouwbare kwaliteit zijn, van lichte fruitige wijnen tot echte toppers die een heel lang leven beschoren zijn.

Bodem
De bodemsoorten die in de Rioja voorkomen zijn ideaal voor de wijnproductie , het zijn zand, kalksteen en klei. Deze bodemsoorten zijn licht-basisch, hebben weinig organisch materiaal en houden in de zomer voldoende water vast. Alta en Alavesa liggen beide in het hoogst gelegen en koelste deel van de Rioja en hebben uitstekende bodems met klei en kalk.

Klimaat
Het gebied wordt in het noorden beschermd door de Siërra de Cantabria en in het zuiden door de Siërra de la Demanda. Omringende bergen schermen het gebied af van meer extreme weersinvloeden zoals wind uit de Golf van Biscaje en hitte van de Spaanse hoogvlakte.De Rioja kan profiteren van de samenkomst van de Atlantische en Mediterrane invloeden. Dit zorgt voor milde temperaturen en een grote hoeveelheid neerslag, ideale omstandigheden voor wijnbouw. De droogte is natuurlijk ook hier een probleem aangezien irrigatie verboden is in Spanje.

Regio’s
Het wijnbouwgebied Rioja ligt langs de rivier de Ebro en is onderverdeeld in drie districten: Baja, Alta en Alavesa.

Rioja Alavesa, ten noorden van de Ebro, vaak beschouwd als Rioja met de meeste finesse en
elegantie. Hier rijpt de Tempranillo met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten.
Wijngaarden die niet te ver van de Ebro liggen staan in tegenstelling tot Rioja Baja (in het zuiden)
hier minder in kleigrond maar meer op kalk/mergel en ijzerhoudende grond. Men vindt hier ook de
beste witte wijnen.

Rioja Alta, ten zuidwesten van de Ebro, kent ook deze grondsoorten maar, omdat de temperatuur
hier iets hoger ligt, zijn de wijnen over het algemeen wat forser. Mede ook doordat men er meer
Graciano en Mazuelo en dus in verhouding minder Tempranillo tegenkomt.

Rioja Baja, ten zuidoosten van de Ebro, waar juist Garnacha een belangrijke druivensoort is, ziet
men over het algemeen als kwalitatief het minst. Hier komt meer irrigatie voor waardoor de productie het hoogst is. Ook hier is een kleigrond. Dat Garnacha hier zo bekend is, is niet zo verwonderlijk want Navarra ligt hier niet ver
vandaan en daar is Garnacha, het populairst.

Wijnbereiding
Ook rioja doet tegenwoordig aan biologische wijn, dit doen ze om die natuurlijke smaak te behouden, maar waneer spreek je nou van biologische wijn. Wij spreken over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven. Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en tevens zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. De biologische wijnboeren hanteren een natuurlijke en ambachtelijke werkwijze met aandacht voor het herstel van een ecologisch (en soms ook sociaaleconomisch) evenwicht. Bij biologische wijnbereiding wordt in de regel minder sulfiet gebruikt (er zijn zelfs wijnen zonder toegevoegd sulfiet) en wordt het gebruik van oenologische hulpmiddelen zoals gistcellen, enzymen en middelen om de wijn te klaren en te stabiliseren aan banden gelegd

Duivensoorten
Het belangrijkste smaaktype Rioja is rood met als voornaamste druif de tempranillo. Voor aanvulling zorgen Garnacha en in mindere mate Graciano (Carignan) en Mazuelo. Tempranillo is sterk gebaat bij een oxidatieve opvoeding. Typerend voor de betere rode Riojawijnen is daarom houtrijping en de bijbehorende smaak van vanille.

• Tempranillo - De belangrijkste blauwe druif van Rioja (en ook van heel Spanje). Men beweert dat hij een en dezelfde voorvader heeft als de Pinot Noir. Als hij op zichzelf staat levert dat als jonge (Jovenes) wijn een heerlijke, fruitige wijn op met veel framboos-aardbei in geur en smaak. In Crianza´s of hogere wijnen die vaak 70% of meer bevatten geeft Tempranillo rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Elders in Spanje kunnen Tempranillo´s ook kruidige wijnen opleveren met wat leerachtige tonen. Synoniemen: Ull de Lebre (Catalonië), Cencibel, Tinto fino (Ribera), Tinto de Toro (Toro), Tinta Roriz (Portugal)
• Garnacha tinta - Misschien wel de meest aangeplante blauwe druif van Spanje. De allerduurste en beste komen uit de D.O. Priorato in het Noordoosten van Spanje. In Rioja is het vaak een belangrijke component van de wijn (meestal tot 30%). Garnacha is rijk aan alcohol, maar mist in sommige jaren kleur, echter geeft deze druif in goede jaren volume en kracht aan de wijn. Synoniem: Grenache (Frankrijk)
• Graciano - Druif met een lage opbrengst en die bijna geheel verdwenen was uit de Rioja. Geeft de wijn finesse, is tanninerijk dus onmisbaar voor wijnen die moeten rijpen ((Gran)Reserva´s). Een onderschatte druivensoort die Rioja verfijning geeft. Komt op beperkte schaal alleen voor in Rioja en naastgelegen 'buur' Navarra.
• Mazuelo - Levert robuuste, evenwichtige wijnen op die donker zijn. Geeft de wijn geen verfijning maar 'corrigeert' andere druivensoorten. In Rioja Baja vindt men de meeste aanplant vandaar dat wijnen afkomstig uit dit subgebied vaak wat eenvoudiger kunnen zijn. Synoniemen: Cariñena (Catalunya) en Carignan (Frankrijk)
• Viura - Is de witte druivensoort die als basis voor Cava (mousserend) geldt. Hij komt in heel Spanje voor waar hij meestal Macabeo genoemd wordt. Vaak zijn Viura´s wat neutraal maar een kundige wijnmaker maakt van een Viura een volle, mooie, fruitige wijn met wat kruidigheid. In Rioja wordt hij vaak vanwege de goede zuurgraad in (nieuw) eiken gerijpt. Synoniem: Macabeu (Frankrijk)
• Malvasia - Witte druif oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, geeft de wijn dikte, veel aroma en wat kruidigheid. In Rioja, noemt men hem Malvasia Riojana en wordt hij vaak in een klein percentage gebruikt in op hout gerijpte Viura´s om de wijn meer complexiteit te geven. Elders in Spanje wordt hij ook veel als (semi) zoete wijn gemaakt.

D.O.Ca
Rioja was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de D.O.-status kreeg. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien.
D.O.Ca Rioja staat met name bekend om zijn rode wijn, hoewel er ook wel wat witte – en rosé wijn gemaakt worden. De meeste bodega’s gebruiken nog altijd hun eigen formules om rode wijnen met tenminste drie druivensoorten te blenden, waarvan de belangrijkste de Tempranillo is, de meest edele van de inheemse Spaanse druivensoorten. Deze druif zorgt voor de elegantie van de wijn, de concentratie van de aroma’s en de complexiteit aan smaken. Het is dit element, samen met de rijping op vat, dat deze wijnen hun persoonlijkheid en individualiteit geeft.
Tegelijkerheid heeft Rioja zich constant ontwikkeld. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan Riojastijlen. Zo zijn er varietal wijnen, geblende wijnen waarbij de nadruk van hout naar fruit is verschoven; biologische wijnen en aan de bovenkant van de markt Reserva’s en Gran Reserva’s.
De veranderingen in de vinificatie die de afgelopen tien jaar zijn doorgevoerd, hebben voor uitstekende resultaten gezorgd. Nieuwe generaties wijnbouwers en wijnmakers hebben vertrouwd op renovatie van het materieel, met nieuwe houten – en roestvrijstalen vaten en daarnaast meer nadruk gelegd op de zorgvuldige selectie van de druiven bij de oogst en de langere rijping van het geoogste fruit.
De behoefte van de Riojaproducenten om hun streven naar perfectie uit te dragen, heeft bijgedragen aan het prestigieuze beeld dat er bij consumenten ten aanzien van Rioja heerst en heeft er daarnaast voor gezorgd dat Riojawijnen over de gehele wereld als referentie worden gebruikt. De ontwikkeling van zowel de productietechnische – als de commerciële structuur in de Rioja en de prestige die zijn wijnen krijgen, hebben er ook voor gezorgd dat het gebied tot de top van de historische Europese herkomstbenamingen behoort

Haro
Haro is een stad in het noord-westen van Rioga in noord Spanje. Het staat bekend om zijn goede rode wijn, ook staat het bekend door het Haro Wine Festival dat elk jaar word gehouden door de lokale bevolking. De lokale bevolking gaat hierbij de strijd met elkaar aan voor de beste wijn.

Buiten het feit dat Haro dé stad is waar de grote bodega’s zich bevinden, staat deze stad ook om een andere reden bekend. Haro was namelijk de eerste stad in spanje die elektrische straat verlichting had.

Haro’s succes is ookwel te danken aan zijn uitgebreide spoorwegen richting de kust, dit zorgde voor de perfecte handelsbasis voor de rode wijn.

Logroño
Logroño is de beroemdste stad in Rioja, Logroño is ook de oude naam voor de provincie Rioja. Ze zijn ook de belangrijkste stad wat betreft export, met producten als; hout, metaal, textiel en natuurlijk rode wijn.
Logroño was een oude nederzetting van de romeinen, onder de naam Vareia. Later werd deze commercielle nederzetting van de kelten. In de 10e eeuw werd het bezit betwist tussen de koningen van Navarra en die van castilië, de regio werd uiteindelijk aan castilië gehecht.

Logroño heeft een van de meest vooraanstaande culinaire tradities in spanje. Er zijn meer dan 50 taperías ( Tapas restaurants). Elk restaurant heeft weer zijn eigen speciale tapa’s.

Wijnhuizen
• Nivarius
• Miquel Merino
• Miquel Angel Muro

Gerechten
La Rioja is tevens een paradijs voor wie van lekker eten houdt. De keuken is gebaseerd op natuurlijke producten uit de streek zoals artisjokken, champignons, rode pepers, asperges, aardappelen en peulvruchten. Omdat er veel weilanden zijn waar het vee kan grazen, heeft Rioja een prima kwaliteit (bloed)worst, vlees en kazen. De meest typische gerechten zijn een stoofpot van aardappelen met chorizo, gemarineerde patrijs, knoflooksoep, verschillende gerechten met lamsvlees, geroosterde rode paprika en varkensvlees gegrild op wijnranken. Als toetjes zijn er marsepein, peren in de rode wijn en amandelgebak.


wijnhuis Bodegas Miguel Merino Het wijnhuis van Miguel Merino is klein, maar behoort onbetwist tot de elite van de Bod...
wijnhuis  Bodegas Miguel Angel Muro Dit wijnhuis behoort tot een familie uit Labarca Lapuebla, die verbonden is aan d...
Druivensamenstelling Tempranillo: 96 % Graciano: 4 % Specificaties Jaargang: 2016 Stijl: Reserva, 18-24...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Tempranillo: 100 % Specificaties Jaargang: 2019 Stijl: Crianza, 12 maanden houtrijp...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Tempranillo: 90 % Graciano: 10 % Specificaties Jaargang: 2016 Stijl: Reserva, 17 m...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Tempranillo: 100 % Specificaties Jaargang: 2017 Stijl: Crianza, 14 maanden houtlage...
prijs op aanvraag