Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Rueda D.O.

Rueda D.O.De wijngaarden van de DO Rueda liggen rondom de stad Rueda, in de provincie Valladolid. De druiven staan aangeplant op een groot, vlak plateau, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Madrid. Rueda wordt van het oosten naar het westen doorkruist door de rivier de Duero (Douro genaamd in Portugal). Er heerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Met 2.700 zonuren per jaar is de streek zeer zonnig.

Van oudsher komen er veel versterkte sherry-achtige wijnen uit Rueda. Hoewel de nadruk tegenwoordig ligt op stille, witte wijnen, worden de versterkte wijnen nog altijd geproduceerd onder de namen Rueda Pálido en Rueda Dorado. Ze bevatten minimaal 14% alcohol.

In de jaren ’70 investeerde het beroemde wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal (uit Rioja) veel geld in de aanplant van de witte verdejo-druif. Marqúes de Riscal zette de trend in Rueda voor lichte, fruitige witte wijnen. Deze wijnen zijn een blend van verdejo en macabeo en moeten voor minimaal 50% uit verdejo-druiven bestaan. Wijnen met het etiket Rueda Superior bevatten ten minste 85% verdejo. Bodegas Marqúes de Riscal introduceerde in de jaren ‘80 ook de sauvignon blanc in het gebied. Het wijnhuis produceert goede varietal-wijnen van deze druif. Sinds 2002 komen er ook enkele rode DO-wijnen van tempranillo uit Rueda.

Het Klimaat
Rueda heeft een landklimaat en neerslag is dus de bepalende factor voor de kwaliteit van de wijnen. Over het algemeen regent het in de lente en de herfst, met soms een jaar waarin het zelden regent gedurende het hele jaar. Dit resulteert meestal in een oogst van uitzonderlijke kwaliteit. Van de andere kant valt er eens in de 10 jaar het hele jaar door geen druppel regen. De hoogte brengt wel vorst en mist met zich mee en lage winter temperaturen van -7ºC zijn geen uitzondering. In de zomer kan het kwik tot 35.7ºC stijgen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 12ºC. De zon schijnt gemiddeld 2.700 uur en de gemiddelde neerslag is 407 mm per jaar

Terroir
Hoewel gelegen in het Centraal Massief, op een hoogte van 600 tot 780 m, is dit toch een tamelijk vlak gebied. De wijngaarden liggen her en der langs de korenvelden, meestal in de provincie Valladolid en gedeeltelijk in Ávila en Segovia, tussen de Duero en Medina del Campo, ten zuiden van de stad Rueda. Het totale D.O. wijngaardareaal is 6.649 ha.
De bodem is tamelijk rijk aan ijzer en meestal los, brokkelig en gemakkelijk te bewerken, met een goede drainage. De noordelijke helft (langs de Duero) heeft hier en daar alluviale bodems, met een lichte toplaag met 1 á 2% kalksteen, en een kalkstenen/klei ondergrond die maximaal 24% kalksteen bevat. De pH-waarde is neutraal (7 á 8). In het zuiden is de bovenlaag bruin en zanderig met een onderlaag van zandsteen en klei tot tot een diepte van 25 cm. De pH-waarde is hier iets zuurder, namelijk 6 á 7.

Druivensoorten
Verdejo (3.347 ha), is de erkende lokale druif en moet een minimumaandeel van 25% hebben in wijnen met D.O. Rueda status, en 85% in wijnen met het predikaat ´Rueda Superior´. Bij het maken van Rueda Pálido kan op de most van deze druif een laagje ´flor´ ontstaan. Deze druif geeft wijn die goed op hout kan rijpen, maar ook wijn met een licht en fris karakter, zoals de trend is. De aanplant van verdejo wordt in de hele streek sterk aanbevolen. Het enige nadeel van deze variëteit is dat de wijnen snel oxideren, maar de moderne techniek van het onder stikstof zetten van de wijn in de tank, en/of een juist gekozen compositie met een ander druivenras, voorkomt dat probleem.

Sauvignon blanc (219 ha), is een druivenvariëteit, waarvan de aanplant toeneemt. Riscal importeerde de eerste stokken. Aanvankelijk werd een aanplant van 10 ha toegestaan, nu uitgebreid tot 60 ha. Sinds 1992 is sauvignon een erkende variëteit.

Palomino fino (1.875 ha), is in steeds mindere mate aanwezig, de aanplant ervan wordt afgeraden. Toch blijft het een belangrijke druif voor Rueda Pálido wijnen, die echter ook steeds minder worden gemaakt.

Viura (1.207 ha), komt al lang voor in Rueda, en het bestaansrecht van deze druif lijkt niet in gevaar te zijn daar hij uitstekend samengaat met de verdejo, omdat het helpt tegen oxidatie.

Experimentele druiven:
Tempranillo (550 ha), volgens de D.O. wijnwetgeving zijn er geen rode Rueda wijnen, maar er worden hier verschillende rode ´Vinos de Mesa´ gemaakt.
Chardonnay (5ha), er zijn nog enkele ha beplant met deze druif. Riscal heeft er experimenten mee gedaan, maar vond deze variëteit ongeschikt voor de onmiddellijke doelstellingen van het bedrijf. Het onderzoek gaat echter wel door.

Cabernet-Sauvignon (150 ha), deze druif wordt uitgeprobeerd, waarschijnlijk als aanvulling op tempranillo. Tempranillo/cabernet composities zijn een ware rage in sommige delen van Noord-centraal Spanje.

De maximum opbrengsten zijn als volgt: verdejo en sauvignon, geleid ´en rastra´: 7.000 k/ha; verdejo en sauvignon geleid ´en espaldera´ en viura en palomino: 9.000 k/ha. De opbrengst is 70 l/100 kg.

Wijnbereiding
In Rueda produceert men 3 soorten wijn. De eerste is een lichte, frisse witte van verdejo en sauvignon druiven (en wat viura), die gisten in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole. De tweede is het traditionele type versterkte wijn, met ´flor´, gemaakt van de verdejo of de palomino druif, of een combinatie van deze twee. De derde is een nieuw type: ´Rueda Espumoso´. Rueda maakte Cava volgens de oude D.E. reglementering, maar verloor dat recht toen Cava zijn D.O. status kreeg. De Consejo Regulador heeft toen een nieuwe categorie gecreëerd voor mousserende wijnen, gemaakt binnen de grenzen van de D.O. Rueda, volgens de ´Método Tradicional´.

De lichte wijnen, nu het merendeel van Rueda´s export, hoeven niet langer op hout te rijpen. Voor de verdejo/viura wijnen worden de druiven geplukt als ze potentieel 12% alcohol hebben. De ´vrije´ (ongeperste) most (en/of een wat van de eerste persing), ondergaat een koude gisting, en wordt onder stikstof bewaard, gefilterd en gebotteld.
De klassieke wijnen met ´flor´-groei, worden op een meer traditionele wijze bereid: na de alcoholische gisting bezinken de vaste bestanddelen in ongeveer 3 maanden zodat de wijn op geheel natuurlijke wijze geklaard wordt. Tijdens de zomer daalt het zwaveldioxide niveau, het bezinksel stijgt weer en de vluchtige zuren nemen iets toe naarmate de restsuikers en appelzuren geabsorbeerd worden. Na 10 maanden krijgt de wijn een goudgele kleur en er ontstaat een dunne laag ´flor´ aan de oppervlakte. Het acetaldehydegehalte stijgt tot ongeveer 25 gr/hl en verdwijnt spontaan, als de wijn lichtbruin kleurt. Dit is uiteraard een versnelde versie van het natuurlijke oxidatieproces.

Appelaties

Rueda rood
Sinds september 2001 is het in Rueda officieel toegestaan om rode en rosado wijnen te maken met een Denominaci’n de Origen Rueda. De rode en rosado wijnen, mogen volgens de wetgeving uitsluitend gemaakt worden van de blauwe variëteiten: tempranillo, cabernet-sauvignon, merlot en garnacha.

Tinto Reserva.
Gemaakt van tempranillo en cabernet sauvignon. Heeft minimaal 36 maanden op hout en fles gerijpt, waarvan tenminste 12 maanden op hout. Een wijn met complexe aroma’s van rijp fruit en leer.

Tinto Rueda.
Een jonge rode wijn, een joven, gemaakt van minimaal 50% tempranillo (die hier ook wel tinto fino wordt genoemd) aangevuld met merlot en garnacha. De wijn heeft een karmijnrode kleur, met een zweem van paars en met duidelijke aroma’s van bosvruchten.

Tinto Crianza.
Gemaakt van tempranillo en cabernet sauvignon. Een kersenrode kleur, met oranjerode randen die duiden op minimaal zes maanden houtlagering op Amerikaans en Frans eiken. De wijn heeft aroma’s van rijp, rood fruit en houttonen.

Rosado.
Gemaakt van tempranillo, waaraan soms een klein deel verdejo is toegevoegd. Helder, met een roze kleur die neigt naar aardbeien. Intense aroma’s van rode en zwarte bessen. Een levendige, smaakvolle wijn. Licht gekoeld op 8�C het lekkerst.

Rueda-ABC
Denominaci’n de Origen. Officieel erkende en beschermde Spaanse herkomstbenaming (DO).
Joven. Jong
Crianza (rood). Wijn die 2 jaar gerijpt heeft, waarvan minstens 6 maanden op hout. Mag pas vanaf z’n 3e jaar verkocht worden.

Crianza (wit/rosado). Wijn die 1 jaar gerijpt heeft, waarvan minstens 3 maanden op hout.
Reserva (rood). Wijn die 3 jaar gerijpt heeft, waarvan minstens 1 jaar op hout. Mag pas vanaf z’n 4e jaar verkocht worden.
Reserva (wit/rosado). Wijn die 2 jaar gerijpt heeft, waarvan minstens 6 maanden op hout. Mag pas vanaf z’n derde jaar verkocht worden.
Gran Reserva (rood). Wordt alleen in grote wijnjaren gemaakt, rijpt minstens 2 jaar op hout, en 3 jaar op fles. Mag pas vanaf z’n zesde jaar verkocht worden.
Gran Reserva (wit/rosado). Minimaal 4 jaar rijping, waarvan minstens 6 maanden op hout.

Gerechten
Rueda staat bekend door zijn vele smaken, vlees als varken en lamsvlees word hier uitstekend bereid. Ook hazen, konijnen patrijs en forel word hier veel gegeten. Er zijn natuurlijk ook oude gerechten die heel beroemd zijn. Gerechten zoals:
• Lazos de San Guillermo ( Boogvormig gebak )
• Yemas de Santa Teresa ( Ei met geklutste dooier)
• Bizcochos de San Lorenzo ( Spons gebak)

Deze gerechten stilden vaak de honger van pelgrims. Natuurlijk kennen we in Rueda ook de echte traditionele spaanse gerechten. Tapas in allerlei


wijnhuis Viñedos Singulares Na jaren van reizen door talloze wijnproducerende regio´s en met veel ervaring in de wer...
wijnhuis  Gelegen in Valladolid, bevindt zich Bodega Traslagares. De Pago Traslagares is opgericht in 2009 door Antonio ...
Druivensamenstelling Verdejo: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 13,0 % ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Verdejo: 100% Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12% Ext...
prijs op aanvraag