Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Navarra D.O.

Navarra D.O.Navarra is een Spaanse autonomia die uit één provincie bestaat, die ook Navarra heet. Het neemt een brede strook bergachtig land in beslag tussen de Pyreneeën in het noorden en de Ebro (en La Rioja ) in het zuiden, en het grenst aan País Vasco in het westen en Aragón in het oosten. De hoofdstad is Pamplona . De naam van deze stad is afgeleid van Pompeiopolis , wat herinnert aan de Romeinse provincie onder Pompei, voordat het een middeleeuws Koninkrijk werd. In Navarra´s hoogtijdagen, tijdens het bewind van koning Sancho el Viejo (1005-1035) strekte het koninkrijk Navarra zich uit van Bordeaux tot Barcelona.

Pamplona is bekend om het feest van San Fermín dat elk jaar op 7 juli gevierd wordt en waarbij stieren in de straten worden losgelaten. Navarra staat bekend om zijn wijn, eerst vooral de rosados maar tegenwoordig ook de rode en witte wijnen.

Hoewel er slechts één provincie is, heeft Navarra toch twee grote wijnen, de D.O . Navarra en de D.O.C . Rioja , de laatste wordt gemaakt in zes districten die aan Rioja Baja grenzen in het zuidoosten. De D.O . Navarra heeft de laatste jaren erg zijn best gedaan om uit de schaduw te komen van zijn bekendere buurman. Wijnproducenten in deze streek wagen zich aan gedurfde experimenten op allerlei gebieden, van druivencomposities tot gistingstechnologie en rijpingsprocessen, om te zien waartoe hun streek, wijnstokken en druiven in staat zijn. Op de voorgrond staat het instituut EVENA ( Estación de Viticultura y Enología de Navarra ), die haar intrek heeft genomen in een verbouwde distilleerderij in Olite . EVENA begon als een onafhankelijk bedrijf (toen nog EVENSA genaamd), maar maakt nu deel uit van het Landbouwdepartement van de Autonome Regering. Alle D.O . streken hebben een oenologisch instituut, maar EVENA gaat verder dan gewone oenologie . Ze is één van de meest vooruitstrevende en best uitgeruste in heel Europa, met als gevolg dat wijnboeren en -producenten van alle uithoeken van het land (en buitenland) toestromen om het instituut te bezoeken en advies te vragen over diverse aspekten van wijnbouw en keldertechniek. EVENA´s werk begint bij de wijnstokkwekerijen (er zijn er 60 in Navarra die samen 5,5 miljoen planten leveren per jaar), waar ze erop toeziet dat de wijnstokken gezond, sterk en virusvrij zijn. De organisatie heeft ook experimentele wijngaarden die over de hele D.O . verspreid zijn, zodat elk type bodem en alle microklimaten vertegenwoordigd zijn. Zij beheert ook een speciale kwekerij in Olite waar 40 soorten wijnstokken op 25 Amerikaanse onderstammen worden verbouwd om na te gaan wat ze opbrengen en hoe de opbrengst in Navarra verhoogd kan worden.

Op oenologisch gebied biedt EVENA faciliteiten als kwaliteitscontrole aan Navarra´s wijnboeren, door het ter beschikking stellen van ´s werelds modernste wijnlaboratoria, zeer compleet, van microbiologische analyse tot smaakkeuringen en evaluatie. EVENA maakt elk jaar haar eigen wijnen van de experimentele wijngaarden. Alles wordt daarbij uitgeprobeerd, samenstellingen van verschillende druivenvariëteiten, gistingstechnieken, verschillende temperaturen, het mengen van diverse wijnen, rijping en ontwikkeling. Elk jaar is het grote uitverkoop in de vroegere distilleerderij, waarbij de overschotten experimentele wijn tegen aantrekkelijke prijzen de deur uitgaan, om plaats te maken voor wijnen van het volgende jaar. Maar EVENA is geen commerciële wijnproducent, het gaat veel meer om het experiment en de voorlichting.

De voordelen van dat voorlichtingsproces worden natuurlijk via de wijnboeren en -producenten aan de wijnconsument doorgespeeld. Zelfs de meest door de wol geverfde traditionalisten van de bodegas in Navarra hebben moeten toegeven dat virusvrije wijnstokken in een moderne wijngaard met goede zorg voor hygiëne en gistingscontrole, uiteindelijk betere wijnen opleveren en... betere prijzen.


Bodem
Navarra heeft een golvend landschap en ligt in de vlakte van de Ebro . Het wordt onderverdeeld in 5 subzones: Tierra Estella , Valdizarbe , Baja Montaña , Ribera Alta en Ribera Baja . Zowel het klimaat als de wijn zijn in elk van de 5 gebieden zeer verschillen, maar de bodemgesteldheid daarentegen is min of meer gelijk: zachte, diepe, vruchtbare bovengrond van lichte consistentie; ondergrond van grind met voornamelijk kalkhoudend vast gesteente dat uitstekend geschikt is voor het verbouwen van druivenstokken. In Ribera Baja droogt de bodem uit, en wordt licht en zanderig en is dus van mindere kwaliteit. De wijngaarden liggen op hoogtes van 250 tot 560 m .

Klimaat
Baja Montaña , Valdizarbe en Tierra Estella liggen aan de rivier en dichtbij de van de Pyreneeën. Die gunstige ligging brengt een droog klimaat met een hogere vochtigheidsgraad (geen gebrek aan regen in de zomer en warm als de druiven moeten rijpen) met zich mee. De gemiddelde neerslag in deze drie subzones over de laatste 20 jaar bedroeg 525 mm per jaar. In 1991/92 was dat 626 mm . De gemiddelde temperatuur bedraagt 12,3ºC met een piek van 28ºC in de zomer en dieptepunt van -2º in de winter.

De subzone Ribera Alta kan klimatologisch gezien in tweeën worden gedeeld. In het noorden ( Comarcas : Olite en Lerin ) heerst een continentaal klimaat, iets droger dan in de aangrenzende subzones, de gemiddelde neerslag bedraagt 525 mm , de gemiddelde temperatuur 13ºC, en er is soms een periode van gebrek aan water. Het zuiden ( comarca Marcilla ) benadert een semi-aride klimaat met een gemiddelde neerslag van 435 mm en een gemiddelde temperatuur tot 13,6ºC. De Ribera Baja is nog droger, de jaarlijkse neerslag bedraagt 350 mm en de gemiddelde temperatuur 14ºC.

Druivensoorten
Met 40% van de aanplant is de garnacha de meest verbouwde druif in het gebied. De veelzijdige garnacha wordt gebruikt in zowel rode, witte als rosé wijnen. De streek staat van oudsher bekend om haar mooie droge rosados, hoewel er steeds meer rode wijnen vandaan komen. Behalve garnacha is de tempranillo ook een populaire druif. De weinige witte wijnen die geproduceerd worden, zijn vaak gemaakt van de vrij neutrale, licht fruitige macabeo-druif. Chardonnay wordt wel steeds meer gebruikt. Enkele bekende wijnhuizen uit Navarra zijn Chivite, Gulbenzu en Ochoa.

Gastronomie
In de betere restaurants in Pamplona kunt u voortreffelijk eten: ganzelever met wilde champignons, gestoomde zeebaars, gegrilde duif en palingpastei. Buiten de stad is het veel lamsvlees wat de klok slaat: gegrild, gebakken, geroosterd of op nog een andere manier bereid, en geserveerd met hartige, sterk gekruide, pikante Bas kische sauzen of gebakken paprika´s en tomaten, salades en ´ menestras de verduras del tiempo ´ die met veel verse streekgroenten gemaakt worden. Het zal u dan ook vergeven worden als u denkt dat de hoofdschotel over heel Navarra uit lamspoot bestaat, meestal in een ´ chilindrón ´, met een pittige, verse tomatensaus, gestoofde rode paprika´s en patat natuurlijk. Tip: gebruik een groot servet.

De rivieren die van de Pyreneeën naar de Ebro lopen, zijn beroemd om hun forellen. Ze worden meestal gegrild geserveerd met plakjes ham, of met kardoen, een lokale variant van de artisjokfamilie. Erg populair zijn glasaaltjes ( angulas ), vaak op toast geserveerd met een roomsaus en de witte asperges die soms in een tortilla verwerkt worden. Men vindt hier ook een typische streekgroente, ´ borraja ´ genaamd, met een lange ( 60 cm ) witte stengel en groene bladeren (u kan het zich voorstellen als een lange distel) die alleen in Navarra groeit en die elk jaar in september terug te vinden is op de kaart van de plaatselijke restaurants, meestal in een gerecht met chilindrón . De bekendste kazen uit Navarra zijn twee schapekazen , die een officiële herkomstbenaming ( D.O .) bezitten: ´ Idiazábal ´, die ook in País Vasco gemaakt wordt, en ´ Roncal ´ uit de Valle de Roncal .


wijnhuis  Bodegas Ochoa Bodegas Ochoa is gelegen in Olite, de wijnhoofstad van Navarra. De Bodega bestaat al meer dan...
Druivensamenstelling Tempranillo: 70 % Garnacha: 30 % Specificaties Jaargang: 2020 Stijl: Jong Extra: ...
prijs op aanvraag
 
 
JAVIER OCHOA OLIJFOLIE Achtergrondverhaal/tradities: de traditie van het maken van olijfolie in de Navarra st...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Moscatel: 100 % de grano meudo Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Dessertwijn Ext...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Tempranillo: 100 % Specificaties Jaargang: 2018 Stijl: Crianza, met 12 maanden hout...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Garnacha: 40 % Merlot: 40 % Cabernet Sauvignon: 20 % Specificaties Jaargang: 2021 ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Chardonnay: 70 % Viura: 30 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Extra: Ecol...
prijs op aanvraag